Одржана Четврта седница на Совет за развој на Источен плански регион

На ден 05.03.2018 година се одржа Четвртата Седница на Советот за развој на Источен плански регион во Општина Делчево.

На Седницата беа усвоени завршните сметки за работата на Центарот за развој на Источен плански регион, како и на сметките на проектите кои се реализираа во текот на 2017 година.

Повеќе...

Втора тематска работилница на тема “Заедно за позелена, посветла и почиста иднина” во рамки на проектот “Зелени згради за заедничка зелена иднина - ГРЕЕН” CB006.1.11.038, финансиран од ИНТЕРРГ - ИПА програмата за прекугранична соработка Бугарија - Македон

На 11 Април 2018 година во Салата “22 Септември” во општина Благоевград, Р. Бугарија, Регионална обласна администрација и Центарот за развој на Источен плански регион организираа втора еднодневна работилница на тема “Заедно за позелена, посветла и почиста иднина” во рамки на проектот “Зелени згради за заедничка зелена иднина - ГРЕЕН” CB006.1.11.038, финансиран од Интеррег-ИПА Програмата за прекугранична соработка Бугарија-Македонија 2014-2020. На тематската работилница учествуваа средношколци од СОУ “Љупчо Сантов”-Кочани, СОУ “Ванчо Прке”-Виница и Јазичната гимназија од Благоевград. Вкупно 62 ученици присуствуваа на втората тематска работилница. Настанот го отворија заменик обласниот Управител, Г-ѓа Антоанета Јанчева и Раководителот на Центарот за развој на Источен плански регион, Г-ѓа Драгица Здравева. Предавач на втората еднодневна тематска работилница беше д-р Стефан Кирилов.

Повеќе...

Прва тематска работилница за “Климатски промени” во рамки на проектот ГРЕЕН CB006.1.11.038, финансиран од ИНТЕРРГ - ИПА програмата за прекугранична соработка Бугарија - Македонија

На 29 Март 2018 година во Салата “22 Септември” во општина Благоевград, Р. Бугарија, Регионална обласна администрација и Центарот за развој на Источен плански регион  организираа еднодневна тематска работилница на тема “Климатски промени”.

Повеќе...

Привршуваат градежните активности за реконструкција на општинската зграда во општина Кочани во рамки на проектот GREEN 038

Привршуваат градежните активности за реконструкција на општинската зграда во општина Кочани во рамки на проектот „Зелени згради за заедничка зелена иднина“ - GREEN 038. Проектот GREEN е финансиран од Интерег ИПА-програмата за прекугранична соработка помеѓу Македонија и Бугарија 2014-2020 и истиот го имплементира Центарот за развој на Источен плански регион во соработка со Обласната администрација Благоевград.

Повеќе...

„Проект за подобрување на болничката средина на ЈЗУ Клиничката болница Штип преку набавка на амбулантни возила“

Центарот за развој на Источен плански регион како имплементатор на „Проект за подобрување на болничката средина на ЈЗУ Клиничката болница Штип преку набавка на амбулантни возила“, од грант на Јапонска амбасада обезбеди две амбулантни возила за ЈЗУ Клиничка болница Штип. Набавката на двете амбулантни возила FIAT NEW DOBLO 1.3 Multijet Amb. ќе овозможи обнова на возниот парк на клиниката со соодветни медицински опремени возила. Со тоа целиот процес на транспорт и нега кај пациентот ќе биде на повисоко ниво. Со помош на новите возила ќе се зголеми безбедноста и удобноста на пациентите од Источниот плански регион, особено при транспортот на клиниките во Скопје, но и на специјализираните клиники во Охрид, Битола и Прилеп.

Повеќе...

Одржана Третта Седница на Советот за развој на Источен плански регион

На ден 26.12.2017 година во општина Виница се одржа Треттата Седница на Советот за развој на Источен плански регион.

На Седницата се усвои Финансискиот план на Центарот за развој на источен плански регион за 2018 година и се донесе Годишниот Акционен план за 2018 година за спроведување на Програмата за развој на Источниот плански регион 2015-2019.

Повеќе...

Eднодневна работилница на тема: „Јакнење на капацитетите и значењето на регионалниот развој – воспоставување на кординација помеѓу ЛЕР одделенијата во општините од Источниот плански регион и ЦРИПР“

Центарот за развој на Источен плански регион на ден 13 Декември, 2017 година (среда) во Хотел “ИЗГРЕВ” во општина Штип организираше еднодневна работилница на тема: „Јакнење на капацитетите и значењето на регионалниот развој – воспоставување на кординација помеѓу ЛЕР одделенијата во општините од Источниот плански регион и ЦРИПР“.

Повеќе...

Одржана Конститутивна Седница на Советот за развој на Источен плански регион

На ден 21.11.2017 година во општина Штип се одржа Конститутивната Седница на Советот за развој на Источен плански регион.

Согласно одредбите од Законот за рамномерен регионален развој, Конститутивната Седница ја свика Градоначалникот на општина Штип, Г-дин Благој Бочварски, како Градоначалник на најголемата, по број на жители, општина од регионот.

За Претседател на Советот за развој на Источен плански регион едногласно е избран Г-дин Николчо Илијев, Градоначалник на општина Кочани.

Повеќе...

Страница 6 од 31