Language switcher

Social

 

Потпишан Договор за изградба на Регионалниот музеј на ретки минерали

На 11.09.2019 година во просториите на општина Пробиштип се потпиша Договорот помеѓу Центар за развој на Источен плански регион и Промонтинг ДООЕЛ Скопје за Изградба на регионален туристичко-научен музеј за ретки минерали“ во Пробиштип. Проектот е дел од годишната листа на проекти за 2019 година од Програмата за развој ан Планските региони.

Вкупниот буџет на проектот е 9.200.981,00 денари, од кои 61,06 %,  од вкупната вредност на договорот, се  обезбедени од Буџетот на РСМ со Одлука на Влада на РСМ бр. 45-2785/1 од 09.04.2019 година за доделување  средства за финансирање на проекти за развој на планските региони во 2019 година, и 38,94 % од вкупната  вредност на договорот се обезбедени од Буџетот на Општина Пробиштип.

Се очекува Музејот да биде целосно заврши до крајот на тековната година.