Skip to content

Можни инструменти за поддршка на вработување на млади луѓе и жени во Република Македонија на локално и регионално ниво

ДАТУМ

јуни 26, 2009

Категории

 

altЦентарот за развој на Источен плански регион во соработка со GTZ RED и YES incubator на 28 мај 2009, Штип одржа работилница на тема “Можни инструменти за поддршка на вработување на млади луѓе и жени во Република Македонија на локално и регионално ниво“.

 На работилницата задоа активно учество 35 учесници од Невладиниот сектор, Агенциите за вработување, Фондации за миокрокредитирање и останати партиципиенти од Источниот плански регион.

Ваквата работилница е резултат на претходно направените анализи и согледувања од теренот, со кои е утврдено дека за жените и младите во регионот има многу малку место во Програмите и Стратегиите за Локален економски развој. Истите се идентификувани како ранливи категории на население, на кои и е потребна помош и поддршка при вработувањето.

На работилницата важни теми кои беа презентирани и по кои се дискуираше беа:
  • Специфичните потреби за поддршка на вработувањето на младите и жените на локално и регионално ниво во Република Македонија; и
  • Можни инструменти за поддршка на вработувањето на младите и жените на локално и регионално ниво.
Потоа се пристапи кон работа во групи на тема: Можни релевантни инструменти за примена во Источниот/Брегалнички плански регион. Резултат од работилницата беа предложените алатки и инструменти како помош при вработувањето.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

I accept the Privacy Policy