Skip to content

Улогата на жената во правната и економската реформа во Македонија

ДАТУМ

јуни 26, 2009

Категории

 

altНа 12 јуни 2009 година во Хотел Александар Палас во Скопје се одржа Конференција на тема: „Улогата на жената во правната и економската реформа во Македонија”,заеднички организирана од Германското друштво за техничка соработка – ГТЗ, Здружението на правници на Македонија и Регионалните центри за развој на Источниот, Југоисточниот и Полошкиот регион.
На конференцијата учествуваа повеќе од 100 жени од различни сектори со цел размена на искуства и презентација на успешни примери од процесот на правна и економска реформа, при што се нагласи потребата за зајакнување на улогата на жената во македонското општество.

Конференцијата со свои поздравни говори ја отворија:alt
 • Г-а. Улрике Мариа Кнотц, Амбасадор на Сојузна Република Германија во Република Македонија;
 • Г-а. Вибке Отенбрајт, заменик Директор на ГТЗ за Република Македонија
 • Г-а. Елизабета Канческа Милевска, Министер за култура на Република Македонија
 Националната правна рамка за полови еднакви можности и клаузула за недискриминација ја претставија:
 
 •   Г-а. Лидија Димова, извршен директор на Македонскиот центар за европска обука која зборуваше на тема: “Какао го постигнува тоа Европската унија“
 •   Г-а. Савка Тодоровска претставник на Национален совет на жени на Република Македонија – СОЖМ која ја претстави Фактичката сoстојба на жената во Македонија
 За Улогата на жената во економско-правната реформа говореа:
 • Г-а. Анета Арнаудовска, Директор на Академијата за обука на судии и јавни обвинители на Република Македонија која ја презентираше темата: „Судиите и јавните обвинители жени гаранти на независноста и непристрасноста на постапката“
 • Г-а. Маријана Лончар-Велкова, Претседател на Организацијата на потрошувачи на Република Македонија која ја истакна:Улогата на жената во основањето и функционирањето на Организацијата на потрошувачи на Македонија
 • Г-а. Лилјана Цековска, Извршен директор на Здружението на правници на Македонија која говореше на тема: Жената во бизнисот-реалност и потреба
 • Проф. д-р Маре Зарезанкова-Потевска, ФОН Универзитет, која имаше излагање на тема:Македонската жена и претприемништвото
 
altКако завршна тема на конференцијата беше “Улогата на жената во економијата во Република Македонија“ на која свое излагање за тоа како успеале во својот бизнис дадоа:
 • Г-а . Мимоза Тачи – Sun and star”,Тетово„Мисли позитивно“;
 • Г-а. Дивна Јованова, индивидуален зeмјоделец „Дивна“ Кочани„Со македонска јагода до европска трпеза“;
 • Г-а. Ленче Литајковска – сопственик на КОБРА телевизија, Радовиш – „Верувам во ангелот“;
 • Г-а. Сузана Наумоска, ДООЕЛ спа „Изида“, Охрид, „Креативноста отвара свет на неограничени можности“; и
 • Г-а. Олгица Илоска, менаџер и главен координатор на АД Инекс Горица, Охрид Секој голем успех е триумф на упорноста”.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

I accept the Privacy Policy