Skip to content

Студиско патување во Разлог Р. Бугарија

ДАТУМ

ноември 1, 2010

Категории

altНа 23-25 септември 2010 година, се реализира Студиско патување во Разлог Р. Бугарија на кое учествуваа градоначалниците на Источниот и Југоисточниот плански регион како и Раководителите на Центарот за развој на Источниот и Југоисточниот плански регион. Студиското патување беше во организација на ГТЗ и Здружението на Југозападните општини од Р.Бугарија. Студиското патување „Регионален економски развој преку Регионален менаџмент” е од особено значење, имајќи го во предвид искуството на партнерите од Р. Бугарија во имплементацијата на проекти финансирани од евроипските фондови. Беа презентирани имплементирани проекти и проекти во тек од страна на општина Разлог:

1. „По патот на раното христијанство“ – развој на културен и религиозен altтуризам во регионот
2. „Формирање на локална група за Иницијативи“ – имплементација на LEADER пристап;
3. „Изградба на Регионално депо за цврст отпад од домаќинствата и воспоставување на претпријатие за прелиминарно справување со отпадот“ – пример за соработка помеѓу општините Разлог, Банско, Белица и Јакоруда;
4. „Искуствата на општината во спроведувањето на Јавно Приватно Партнерство” – изградба на мулти -функционална спортска сала
5. „Децентрализација на социјалните услуги“ – центар за социјална превенција, центар за социјална интеграција и рехабилитација, дневен центар за деца со интелектуални дефицити, дневен центар за возрасни со интелектуални дефицити, безбедни домови, домашна социјална патронажа, итн.
altНа средбата се оддржа и билатерален Бугарско–Македонски форум „Регионален развој“ , потоа презентација на Бугарската стратегија и практики во регионалниот развој како и Механизми за стимулација на меѓуопштинско и регионално партнерство. Целта на патувањето меѓу останатото е да се бараат начини за пристап на општините до структурните фондови на Европската Унија преку Оперативни Програми и Проекти за прекугранична соработка.
 

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

I accept the Privacy Policy