Skip to content

Соопштение за медиумите

ДАТУМ

декември 9, 2013

Категории

Во перидот од 21 до 25 октомври, во градот Ерзурум, Турција, се одржа средба за евалуација на мрежата СЕЕНОРДА / SEENORDA, во рамките на програмата Млади во Акција. СЕЕНОРДА (south east European network of regional development agencies) е мрежа на агенции кои се занимаваат со регионален развој, а доаѓаат од регионот на југоисточна Европа (ЈИЕ), и тоа од следниве држави: Македонија, Турција, Бугарија, Албанија, Косово, Црна Гора, Босна и Херцеговина и Хрватска (во наредниот период се очекува приклучување на агенции од Србија, Романија, Молдавија и Грција).

Иницијативата за формирање на оваа мрежа, СЕЕНОРДА, започна во 2011 година на иницијатива на ПРЕДА Плус фондација (во рамките на Првата меѓународна конференција за регионален развој на Западен Балкан 2011), а денес мрежата е регистрирана во Хрватска и во најскоро време се очекува да започне со конкретни активности и промоција на истата.

Македонската делегација на оваа средба ја претставуваа претставници на 3 институции, и тоа: Центарот за развој на источниот плански регион (Штип), центарот за развој на вардарскиот плански регион (Велес) и ПРЕДА Плус фондација (Прилеп).

Во рамките на овој настан, се дискутираше за политиките на регионалниот развој во земјите од ЈИЕ, конкретни искустава од реализирани проекти, можностите за идна заедничка соработка и операционализација на мрежата.

СЕЕНОРДА мрежата е отворена за членување за сите субјекти кои работат во областа на регионалниот развој, во наведените земји. За подетални информации во врска со истата, контактирајте ги погоре наведените институции.Beginners

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

I accept the Privacy Policy