Skip to content

Завршна прес конференција за Проектот Малеш

ДАТУМ

јануари 23, 2014

Категории

Центарот за развој на Источен плански регион – Штип и Бизнес Информативниот и Консултантски Центар – Сандански на 20 Јануари 2014 година (понеделник) во општина Сандански, Република Бугарија одржаа завршна прес конференција за претставување на резултатите на проектот “Промоција и заштита на биодиверзитетот на Малешевските планини – МАЛЕШ“, проект финансиран од Програмата за прекугранична соработка помеѓу Република Македонија и Република Бугарија 2007 – 2013, Инструмент за претпристапна помош CCI Number 2007CB16IPO007.

Настанот се спроведе во Конференциската сала на хотел „Свети Никола”, општина Сандански, Република Бугарија. На завршната прес конференција се претставија активностите и настаните, кои беа спроведени на територијата на двата погранични региони како и завршните резултати на проектот, како што се: анализата за заштита на биодиверзитетот на Малешевските планини, Информативниот Водич за промоција и заштита на биодиверзитетот на Малешевските планини, изработениот интерактивен веб портал www.maleshmountain.eu, промотивните стикери за видовите, претставување на идните активности на ново создадената партнерска мрежа за соработка помеѓу организациите и институциите кои делуваат во делот за заштита и промоција на биодиверзитетот како и ретроспектива на настаните спроведени во рамките на проектот. 

На завршната прес конференција присуствуваа претставници од локалните самоуправи во состав на прекуграничниот регион, претставници од невладиниот сектори, еколошки организации, образовни институции и локални и регионални медиуми. 

На сите учесници и се подели пакет на промотивни, информативни материјали кои се изработени во рамките на проектот МАЛЕШ, посебен акцент зазема дискусијата за идни мерки и активности за промоција и заштита на биодиверзитетот на Малешевските планини и на крај настанот се заврши со прегледување на двата изработени видео спотови во рамките на проектот кои во иднина ќе бидат имитувани преку регионални медиуми и десиминирани на повеќе веб портали во прекуграничниот регион.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

I accept the Privacy Policy