Skip to content

Отпочна изработката на Анализата на недостатоците во еколошките податоци за подрачјето на сливот на река Брегалница-ГАП

ДАТУМ

јули 9, 2014

Категории

На 08 јули 2014  година, во деловните простории на Друштвото за Еколошки консалтингДЕКОНС-ЕМА во Скопје се одржа Прв Работен Состанок со експертскиот тим за отпочнување со изработка на “Анализата на недостатоците во еколошките податоци и карта на еколошката чувствителност за подрачјето на сливот на река Брегалница”.

Овој проект е една од активностите што Центарот за развој на Источниот плански регион, како стратешки партнер и ФАРМАХЕМ од Скопје, како локален координатор ја спроведуваат од  проектот: “Програма за зачувување на природата во Македонија”, кој што се имплементира во Источниот плански регион (2013-2016), а е финансиран од страна на Швајцарската Агенција за развој и соработка –SDC(Swiss Agency for Development and Cooperation).

Главна цел на оваа Програма е да  се даде поддршка на Република Македонија (Брегалничкиот регион) во зачувувањето на биолошката разновидност и природните екосистеми преку промоција на нивното одржливо управување и искористување.

Анализата на недостатоците во еколошките податоци и картата на еколошката чувствителност за подрачјето на сливот на река Брегалница-ГАП-Анализата, е  основа за изработка на Просторниот план на Источниот плански регион. Просторен план кој ке биде изработен од страна на Агенцијата за просторно планирање, при Министерството за животна средина и просторно планирањена е прв план од ваков тип во Република Македонија кој во основа ќе ја има биолошката разновидносна на регионот.

Временската рамка за изработка на ГАП-Анализата е 18 (осумнаесет) месеци со буџет од 230.000,00 еур.

{gallery}novosti/2014.07.09:::0:0{/gallery}

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

I accept the Privacy Policy