Skip to content

Одржани работилници за подготовка на Програмата за развој на Источен плански регион (2015-2019)

ДАТУМ

септември 17, 2014

Категории

Со цел отпочнување на процесот за ревизија/подготовка на Програмата за развој на Источен плански регион (2015-2019), Центарот за развој на Источен плански регион во координација со Министерство за локална самоуправа и ГИЗ РЕД програмата за регионален економски развој во РМ и Швајцарската агенција за развој и соработка, организираше работилници на ден 11 и 12.09.2014 година, во хотел Изгрев во Штип.

Ревизијата на програмата ќе се спроведува согласно член 12 од Законот за регионален развој (сл. Весник бр. 63/2007) и Правилникот за методологијата за изработка на планските документи за регионален развој , Сл. Весник на РМ 102/2009 година.

На работилниците беше претставена постоечката Програма за развој на Источен плански регион 2009-2014, односно среднорочните цели, приоритетите и мерките по кои се реализираше регионалниот развој во изминатите 5 (пет) години. Потоа беше претставена методологијата за изработка на SWOT и PEST анализите.

Работилниците се одвиваа по тематски области, на истите присуствуваа релевантни претставници од единиците на локална самоуправа, бизнис секторот, НВО, ЈП и ресорните Министерствата, и за секоја приоритетна област се изработија горенаведените анализи.

Изработката на квалитетна Програма е од големо значење за развојот на регионот. На база на приоритетите кои ќе бидат внесени во новата Програма во иднина општините, НВО, Бизнис секторот и останатите заинтересирани страни ќе можат да аплицираат до средства од домашните и Европските фондови по различни Програми.

{module [373]}{loadmodule related}

{gallery}novosti/2014.09.15_1:::0:0{/gallery}

 

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

I accept the Privacy Policy