Skip to content

Одржан Семинар за рурален развој во комитетот на региони

ДАТУМ

септември 26, 2014

Категории

Од 17-19 Септември 2014 година, во Комитетот на региони во Брисел, Белгија се одржа Семинар за рурален развој. Целта на семинарот беше да се претстави политиката и програмата на Европската унија за рурален развој за периодот 2014-2020 година пред претставниците од земјите од Западен Балкан и Турција.

Во земјите од регионот, руралните средини се соочуваат со бројни структурни и социо-економски проблеми, за кои решение може да се најде во рамките на политиката за рурален развој на ЕУ и КАП. Преку оваа програма може да се ​​зголеми продуктивноста и можноста за вработување на луѓе во овие региони, а особено во руралните средини. Територијалниот пристап кон руралниот развој, меѓу другото, бара и зајакнување на капацитетите на регионалните и локалните власти кои играат важна улога во исполнувањето на условите за пристапување во ЕУ во областа на руралниот развој.

Делегацијата на Република Македонија, пред претставниците на Европската унија и останатите учесници на Семинарот ја претставија политиката на Република Македонија во врска со руралниот развој, превземените активности во досегашниот период како и планираните активности во периодот кој следува на централно, регионално и локално ниво.

На Семинарот за рурален развој, во делегацијата од Република Македонија, Источниот плански регион беше претставуван од г-дин Емил Василев. 

{gallery}novosti/2014.09.26:::0:0{/gallery}

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

I accept the Privacy Policy