Skip to content

Финасирање на опиштински инфраструктурни проекти и Словенечкото искуство

ДАТУМ

декември 22, 2014

Категории

Како дел од развојната соработка помеѓу Република Македонија и Република Словенија, Амбасадата на Република Словенија организираше работилница за поддршка и зајакнување на Македонските капацитети на  централно и регионално ниво за управување со инфраструктуни проекти финансирани од Европската унија. Работилницата се одржа во ресторанот „Три Бирери“ во Скопје на 16 и 17 декември 2014 година.

Целта на работилницата беше низ практични примери, како да се финансираат општински инфраструктурни проекти и Словенечкото искуство во затворање на финансиските конструкции на инфраструктурните проекти особено по пат на јавно приватно партнерство.

Преку интерактивно учество на сите учесници во работилницата беа презентирани:

  • ЕУ фондовите за Македонските општински инфраструктурни проекти, програми и ЕУ тендери, со анализа на IPA, IPARD, CBC …
  • Научени лекции и идентификација на пречки во општинските инфраструктурни проекти,
  • Словенечки искуставaи наоѓање на решенија,
  • Подготовка на проекти согласно правилата на ЕУ,
  • Алокација на ЕУ буџети на проекти и улогата на општините,
  • Анализа на механизмите за координација и искуства во развојот на националните програми,
  • Зголемување на финансиските ресурси за инвестирање во комбинација со јавното приватно партнерство,

Работилницата заврши со изработка на Акционен план за понатамошен прогрес.

 

 

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

I accept the Privacy Policy