Skip to content

Седми информативен настан за бизнис заедницата на тема „Менаџерски вештини за раст на мали и средни претпријатија“

ДАТУМ

март 2, 2016

Категории

Бизнис центарот за поддршка и консултативни услуги за мали и средни претпријатија во Источен плански регион,кој има за цел зголемување на конкурентноста преку поддршка на малите и средни претпријатија и претприемништвото,на 23 февруари 2016 година во Штип го оддржа седмиот информативен настан за бизнис зедницата на тема „Менаџерски вештини за раст на мали и средни претпријатија“.

Информативниот настан имаше за цел презентација на вештини за раст на мали и средни претпријатија, со акцент на информации и алатки што се користат за таа цел.

На настанот се опфатија следните теми:

1. Анализа на лични менаџерски вештини и алатки за нивно подобрување,

  • Видови на менаџмент со претпријатие
  • Различни позиции на човечки ресурси во бизнисот и спецификите за МСП
  • Дефинирање на вештини и начини на нивно стекнување и верификација
  • Алатки за Менаџмент со време (Time managment)

2. Дефинирање на бизнис модел за МСП (начин на создавање на  продукт/производ/услуга) и алатки за негово менаџирање,

Стратегии за позиционирање на пазарот и начини за пристап до ресурси за МСП

  • Основни развојни стратегии
  • Алатки за комуникација со пазарот и купувачите
  • Партнерства (јавно-приватно партнерство и концесии), изнајмување (лизинг), откуп на побарувања (факторинг) и аутсорсинг.

3. Бизнис дијагноза за МСП

  • Алатки за дијагностицирање на успешноста на бизнисот
  • Техники за мерење на учинокот и резултатите на МСП
  • Програми за финасирање на обуки за МСП.

Настанот го проследија повеќе од 35 претставници на бизнис заедницата од Источниот плански регион: претставници на микро, мали и средни претпријатија, претприемачи, локални власти, здруженија на граѓани и фондации, невработени лица, занаетчии, трговци, членови на кластери и мрежи, економски оператори во регионот, регионални стопански комори, потенцијални заинтересирани странски и домашни инвеститори.

Овој информативен настан се организира во рамки на проектот „Формирање на Бизнис центар за поддршка и консултативни услуги за мали и средни претпријатија во Источен плански регион“ кој што е технички и финансиски помогнат од страна на Министерството за локална самоуправа и Програмата за развој на Обединетите нации (UNDP). 

 

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

I accept the Privacy Policy