Skip to content

Mинистерката Елези, градоначалниците од Источниот, Југоисточниот и Вардарскиот плански регион и Центрите за развој, во посета на Австрија, Словенија и Хрватска

ДАТУМ

септември 15, 2016

Категории

Македонската делегација од градоначалници и раководители на Центрите за развој од Источниот и Југоисточниот плански регион, предводена од министерката за локална самоуправа Ширет Елези, од 05.09.2016 (понеделник) до 09.09.2016 (петок) престојуваaво посета на општини и регионални развојни агенции во Австрија, Словенија и  Хрватска.

Министерката за локална самоуправа Ширет Елези во рамките на посетата на Австрија, оствари средба со локалните власти на Грац и со претставници на регионот Штаерска.

Министерката Елези во тек на посетата оствари средба и со градоначалниците  на  Велика Полана, Кршко и Јастребарско.

Посетата е организирана од страна на Центарот за развој на Источниот и Југоисточен плански регион.

На средбите, министерката Елези изрази интерес за воспоставување на соработка и размена на искуства во подготовката и финансирањето на развојни и иновативни проекти финансирани од ЕУ фондови.

Министерката Елези зборуваше за системот на локална самоуправа во Република Македонија, како и за инструментите за рамномерен регионален развој.

-Потребни ни се квалитетни, конкурентни проекти кои што покрај буџетските ќе си обезбедат финансиски средства и од фондовите на Европската Унија, за што ни е драгоцено искуството од земји и градови кои што се успешни во имплементацијата на конкурентни и иновативни проекти кои што имаат директно влијание на квалитетот на живеење и на локалниот и регионалниот развој рече Елези.

Целта на посетата е размена на искуства во подготовката на локални и регионални иновативни развојни проекти, финансирање од ЕУ фондови, како и остварување на различни форми и можности на соработка на повеќе нивоа.

 

 

 

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

I accept the Privacy Policy