Skip to content

Изградба на спомен-обележје на местото на загинувањето на Никола Карев – Свиланово

ДАТУМ

август 22, 2017

Категории

Деновиве беше извршено воведување во работите за изградба на спомен-обележјето на местото на загинувањето на Никола Карев – Свиланово.

Градежните работи ќе ги извршува „Евроградба Инженеринг“ ДООЕЛ с.Владиевци, Василево. Изведувачот е избран преку Центарот за развој на Источен плански регион, а надзорот е на „Венци Проект“ ДООЕЛ Кочани.

– На површина од 460 м2 ќе биде поставено спомен-обележје на Никола Карев.  Околината ќе се уреди со три настрешници. Комплексот содржи четири амфитеатрални реда поставени кон југ, кон спомен-обележјето. Во центарот на комплексот ќе биде поставена и сегашната спомен-плоча, а ќе бидат изградени и патеки и шеталишта. Од источната страна се планирани седум паркинг-места – информира Александар Гицов, раководител на Одделението за урбанизам и заштита на животната средина во Општина Кочани.

Целта е овој дел од Осоговските Планини да биде привлечен за посетителите и да ги збогати туристичките содржини. Тоа ќе придонесе и за нови инвестиции во туристичката инфраструктура и за изградба на нови сместувачки капацитети. Едновремено спомен-обележјето ќе му даде достојано значење на претседателот на Крушевската Република – Карев во месноста Свиланово, кај кочанското село Рајчани.

Вкупната вредност на изведбените работи, согласно склучениот Договор помеѓу Центарот за развој на Источниот плански регион и Изведувачот изнесува 5 милиони 647 илјади 017 денари, од кои 5 милиони 197 илјади 515 денари се обезбедени од Министерство за локална самоуправа – Биро за рамномерен регионален развој, а по 224 илјади 751 денари – од општините Кочани и Чешиново-Облешево.

Според планираното, работите ќе бидат завршени до крајот на оваа година. Одржувањето на ова спомен-обележје ќе биде одговорност на општините Кочани и Чешиново-Облешево.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

I accept the Privacy Policy