Skip to content

Организирана промотивна кампања на тема “Климатски промени” за учениците од основните училишта од општините Штип, Кочани, Берово

ДАТУМ

ноември 24, 2017

Категории

Во периодот од 20-22 Ноември 2017 година, Центарот за развој на Источен плански регион-Штип во рамки на проект “Зелени згради за заедничка зелена иднина” CB006.1.11.038, финансиран од првиот повик на ИНТЕРРЕГ- ИПА Програмата за прекугранична соработка помеѓу Р. Македонија – Р. Бугарија, спроведе промотивна кампања на тема “Климатски промени” за учениците од основните училишта од општините Штип, Кочани, Берово. Промотивната кампања, турнеја беше наменета за за ученици од 5 (петто) одделение со цел да се поттикнат младите луѓе да преземаат акции за заштеда на електрична енергија и вода, да користат помалку пластика, да се грижат за животната средина, да рециклираат отпад, да се подигне свеста за глобалните климатски промени, фокусирајќи се на ефектите од истите. Учениците преку игра и забава имаа можност да го зајакнат своето знаење и вештини, за тоа како да се справат со климатските промени и еколошки прашања поврзани со истите.

За оваа активност беше обезбедено специјално опремено возило, адаптирано за презентации на сите “зелени” мерки за енергетска ефикасност, истото беше лоцирано во училишниот двор и учениците по групи го посетуваа возилото. Се организираа повеќе атрактивни игри се со единствена порака дека секој може да придонесе за посветла иднина и да влијае на намалување на глобалните закани од климатските промени. Во рамки на оваа активност се посетија ООУ “Тошо Арсов” од општина Штип, ООУ “Никола Карев” од општина Кочани и ООУ “Дедо Иљо Малешевсли” од општина Берово.

 

 

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

I accept the Privacy Policy