Skip to content

Eднодневна работилница на тема: „Јакнење на капацитетите и значењето на регионалниот развој – воспоставување на кординација помеѓу ЛЕР одделенијата во општините од Источниот плански регион и ЦРИПР“

ДАТУМ

декември 13, 2017

Категории

Центарот за развој на Источен плански регион на ден 13 Декември, 2017 година (среда) во Хотел “ИЗГРЕВ” во општина Штип организираше еднодневна работилница на тема: „Јакнење на капацитетите и значењето на регионалниот развој – воспоставување на кординација помеѓу ЛЕР одделенијата во општините од Источниот плански регион и ЦРИПР“.

Целта на работилницата беше присутните да имаат можност да се запознаат со значењето на регионалниот развој, работата и функционирањето на Центарот за развој на Источен плански регион, изработените анализи, студии и технички документации значајни за регионот, како и со отворените можности и извори за финансирање на регионални проекти.

На настанот присуствуваа претставници од: Лер одделенијата од општините од Источен плански регион, Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, Регионалната комора на занаетчии, Креатива – Кластерот за креативна индустрија и Центарот за развој на Источен плански регион.

 

           Теми на настанот:

Презентација на:

  • Законот за рамномерен регионален развој на Р.М.;
  • Стратегија за рамномерен регионален развој на Р.М.;
  • Програма за развој на Источен плански регион 2015-2019;
  • Работата и функционирањето на ЦРИПР;
  • Стратешките документи со регионално значење;
  • Изработените анализи и студии значајни за регионалниот развој и Источниот плански регион;
  • Изработени технички документација од страна на ЦРИПР за Источниот плански регион;
  • Програмата за рамномерен регионален развој на Р.М;
  • ИНТЕРРЕГ ИПА Програмата за прекугранична соработка помеѓу МК-БГ 2014-2020;
  • Програма за финансиска поддршка во земјоделието и руралниот развој;

 

По завршувањето на сите излагања, се оддржаа B2G средби помеѓу заинтересираните претставници од Лер одделенијата од општините од Источен плански регион, Регионалната комора на занаетчии, Креатива – Кластерот за креативна индустрија и претставниците од  Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и Центарот за развој на Источен плански регион.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

I accept the Privacy Policy