Skip to content

Мобилна апликација (Meteobot) и веб страна (www.agroistok.mk) за користење на Агрометеролошките станици

ДАТУМ

декември 14, 2020

Категории

Ставена е во функција мобилна апликација (Meteobot) која може да се инспалира на секој мобилен телефон и секако во функција е и веб страна (www.agroistok.mk) за користење на Агрометеролошките станици. Секој корисник може да пристапи бесплатно до истите и да ги следи овие информации што ги нуди агрометеролошката станица за секоја општина поединечно.

Да напоменеме дека Бизнис Центарот во рамките на Центарот за развој на ИПР,  организираше повеќе обуки за користење и десиминирање на информациите од Агрометеоролошките станици и тоа со секоја општина и засегнатите страни, земјоделци на ниво на општина.

Цел на овој проект е:

  • Oсовременување на земјоделското производство преку поставување на 11 Агрометеролошки станици во ИПР;
  • Современа и подобра информираност на земјоделскиот сектор за климатските промени и можните болести кои ги напаѓаат земјоделските култури;
  • Заштита на животната средина со соодветно третирање на земјоделските површини
  • Создавање на услови за подобрување на економскиот развој.

Резултати од проектот:

  • Осовременување на начинот на управување и третирање на земјоделското производство вп ИПР;
  • Соодветно управување со мерки за заштита на животната средина;
  • Олеснет пристап до информации за климатски промени за правилно управување со земјоделските култури;
  • Поттикнување на земјоделците од ИПР да користат нови методи за управување на земјоделските култури и заштита на животната средина;
  • Подобрување на квалитетот на земјоделските производи во ИПР преку намалување на бројот на третирање со хемиски препарати.

Средствата на проектот се обезбедени преку Програмата за одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој, а финансиран од страна на Швајцарската агенција за развој и соработка и Министерството за локална самоуправа.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

I accept the Privacy Policy