Skip to content

Пет дена култура и традиција на општина Гоце Делчев

ДАТУМ

јули 5, 2021

Категории

Со презентација на културната традиција на неврокопското фолклорно наследство, на 30.06.2021 година на летната сцена при НУЦК „Бели Мугри“ во Кочани, и официјално се означи почетокот на „Пет дена култура и традиција на општина Гоце Делчев“ во рамките на Кочанско културно лето.

Во текот на петдневната презентација на културата и традицијата, жителите на Кочани имаа можност да се запознаат со културно-историското наследство на општина Гоце Делчев благодарение на изложбата која што беше поставена на меѓукатот на реконструираниот Мултикултурен Центар во Кочани. Презентацијата во текот на сите пет дена беше организирана согласни сите здравствени протоколи за зачувување на здравјето на посетителите од Covid-19 со редуциран број на посетители и точно определен распоред на посета кој овозможи соодветно проветрување и дезинфекција на просторот.

Покрај презентацијата на фолклорните традиции, беа прикажани и непроценливи примероци од етнографската збирка на музејот при Гоце Делчев, видео презентација за културата и туризмот на општината, рачно изработени предмети и литературното творештво кои ги доближија жителите на двата прекугранични региони.

Петте дена на култура и традиција на општина Гоце Делчев во рамките на Кочанско културно лето беа поддржани од страна на проектот „Нашето заедничко минато – патека за заедничка иднина“, кофинансиран од Европската Унија преку ИНТЕРРЕГ ИПА Програмата за прекугранична соработка Бугарија – Македонија.

Брошура | Плакат

Галерија

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

I accept the Privacy Policy