Skip to content

ДАТУМ

ноември 24, 2017

Категории

Организирана промотивна кампања на тема “Климатски промени” за учениците од основните училишта од општините Штип, Кочани, Берово

Во периодот од 20-22 Ноември 2017 година, Центарот за развој на Источен плански регион-Штип во рамки на проект “Зелени згради за заедничка зелена иднина” CB006.1.11.038, финансиран од првиот повик на ИНТЕРРЕГ- ИПА Програмата за прекугранична соработка помеѓу Р. Македонија – Р. Бугарија, спроведе промотивна кампања на тема “Климатски промени” за учениците од основните училишта од општините Штип, Кочани, Берово. Промотивната кампања, турнеја беше наменета за за ученици од 5 (петто) одделение со цел да се поттикнат младите луѓе да преземаат акции за заштеда на електрична енергија и вода, да користат помалку пластика, да се грижат за животната средина, да рециклираат отпад, да се подигне свеста за глобалните климатски промени, фокусирајќи се на ефектите од истите. Учениците преку игра и забава имаа можност да го зајакнат своето знаење и вештини, за тоа како да се справат со климатските промени и еколошки прашања поврзани со истите.

За оваа активност беше обезбедено специјално опремено возило, адаптирано за презентации на сите “зелени” мерки за енергетска ефикасност, истото беше лоцирано во училишниот двор и учениците по групи го посетуваа возилото. Се организираа повеќе атрактивни игри се со единствена порака дека секој може да придонесе за посветла иднина и да влијае на намалување на глобалните закани од климатските промени. Во рамки на оваа активност се посетија ООУ “Тошо Арсов” од општина Штип, ООУ “Никола Карев” од општина Кочани и ООУ “Дедо Иљо Малешевсли” од општина Берово.

 

 

Споделeте:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy