Skip to content

ДАТУМ

март 16, 2021

Категории

Реализирана обука за јакнење на капацитетите на тема „Интерпретација на културното наследство“

Центарот за развој на Источен плански регион започна со реализација на активностите поврзани со јакнење на капацитетите на населението од Источниот плански регион во рамките на проектот „Нашето заедничко минато – патека за заедничка иднина“. Првата активност која се реализира во овој период е за јакнење на капацитетите за одржливо искористување на културата за развој на туризмот, со што ќе се придонесе за подобрување на знаењето на засегнатите страни од областа на туризмот за потенцијалот и придобивките од соработката за зајакнување на атрактивноста и конкурентноста на прекуграничниот регион. Оваа активност опфаќа три дводневни обуки, при што во периодот 15-16.03.2021 година се комплетираше првата обука на тема „Интерпретација на културното наследство“. Во рамките на овие два дена учесниците имаа можност да се запознаат со начините на толкување на културното наследство како методологија за развој на одржлив културен туризам, се споделија примери за успешно толкување на културното наследство за одржлив развој на туризмот, се работеше на подобрување на планирањето и организацијата на културните настани и практично се креираа културни рути. Целта по комплетирање на трите обуки е да се зајакнат капацитетите на 20 претставници од двете страни на границата и да се овозможи поефективно користење на културните настани за подготовка на конкурентна туристичка понуда на регионот. Обуките се спроведуваат заедно со Општина Гоце Делчев од Република Бугарија, која што е партнер во реализацијата на сите предвидени активности со проектот. Исправени пред предизвиците кои што ги носи новата нормалност предизвикана од глобалната пандемија со Covid-19, учесниците од двете страни на границата се поврзуваат со помош на виртуелни средства за комуникација, сѐ со цел да се размени искуството од областа и да се извлечат реални и применливи практики за во иднина. Проектот „Нашето заедничко минато – патека за заедничка иднина“ се реализира во рамки на INTERREG IPA Програмата за прекугранична соработка Бугарија – С. Македонија, кофинансиран од Министерство за Локална самоуправа.

Галерија

Споделeте:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy