Skip to content

ДАТУМ

март 28, 2014

Категории

Работна средба на проектните тимови од Проектот “PPP4Broadbend“

На 21.03.2014 година Проектниот тим на проектот PPP4Broadbend реализираше работна средби со Градоначалникот на општина Македонска Каменица г-дин Дарко Митевски. Проектот PPP4Broadbend е финансиран од транснационалната програма за Југоисточна Европа, каде Центарот за развој на Источен плански регион и Центарот за Знаење од Р. Македонија  се јавуваат како партнери помеѓу останатите 10 партнерски институции/организации ширум Југоисточна Европа. 

 

Главна цел на проектот е да се олесни и стимулира користењето на широкопојасен интернет во слабо развиените подрачја, односно руралните подрачја во Југоисточна Европа преку модели на јавно-приватно партнерство, со што пак од друга страна би се допринело до економски и социјален развој во овие подрачја. Достапот до интернет ќе овозможи да се одджува информационата мрежа помеѓу медицински установи, институции, да се спроведуваат вонредни студии и обучувања, да се развива електронската трговија и електронски бизнис, да се олесни достапот до административни услуги на граѓаните и многу други бенефити.  Општина Македонска Каменица покрај општина Алба Јулија од Романија и Патра од Грција е влезена во проектот како тест регион. Целта на работната посета со Градоначалникот е да се запознае со напредокот на проектот, тековните активности и одредување на временска рамка за активностите што ќе следат, а се поврзани со распишување на јавна набавка за поставување на мрежа за широкопијасен интернет преку модел на ЈПП.

 

 

Споделeте:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy