Skip to content

Одржана работилница „Креирање визија за Осогово – идно заштитено подрачје“

ДАТУМ

септември 14, 2018

Категории

На 13 септември 2018 година во Туристичкиот инфо центар „Пониква“ се одржа работилница на тема „Креирање визија за Осогово – идно заштитено подрачје“. Работилницата беше реализирана во соработка со Македонското еколошко друштво, во рамки на Програмата за зачувување на природата во Македонија поддржана од Швајцарската Конфедерација.

Оваа работилница е дел од процесот за воспоставување на нови заштитени подрачја во брегалничкиот регион, кој се води со примена на партиципативен пристап. Целта беше информирање на засегнатите страни на локално ниво за активностите поврзани со процесот за прогласување на Осогово како идно заштитено подрачје и креирање на заедничка визија на локалното население за Осоговскиот регион.

Работилницата ја отвори градоначалникот на Општина Кочани и Претседател на Советот за развој на Источен плански регион г-дин Николчо Илијев, чие присуство на работилницата ја потврди поддршката за прогласување на Осогово за заштитено подрачје на градоначалниците од целиот регион.

На работилницата присуствуваа претставници од Министерството за животна средина и просторно планирање, ЈП Македонски шуми, претставници од засегнатите локалните самоуправи и претставници од здруженија на граѓани од општините Пробиштип, Кочани и Македонска Каменица.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

I accept the Privacy Policy