Skip to content

Eднодневна регионална Koнференција „Партнерство за забрзана децентрализација, инклузивен и одржлив развој“

ДАТУМ

јуни 14, 2019

Категории

Еднодневната регионална Конференција„ Партнерства за забрзана децентрализација, инклузивен и одржлив раст“ се одржа на 7-ми јуни во хотел Оаза Штип.

Во рамки на проектот „Унапредување на општинското владеење“ финансиран од Европска Унија, а имплементиран од УНДП во партнерство со Министерство за локална самоуправа и Министерство за финансии се организираа три регионални конференции со цел да се отвори дискусија за прашања поврзани со децентрализација и локалниот развој.

На конференцијата се отвори деба за потребата од промени на Законот за локална самоуправа, статусот на урбани и месни заедници, финансиски трендови – блок грантови и општински обврзници, постојните општински центри за услуги за граѓаните и новиот фонд за технички документации од УНДП.

УНДП, заедно со Министерството за локална самоуправа, Министерството за финансии и претставниците на ЕУ ќе оди на терен за да ги олесни дискусиите околу прашањата на регионално ниво.

Целта на регионалните конференции е обезбедување на преглед на неодамнешната децентрализација и трендовите на локалните развојни политики и за создавање на интерактивна дискусија меѓу централната и локалните власти. 

Конференциите се групирани по региони на следниот начин:

  • Скопскиот плански регион и Североисточниот плански регион;
  • Полошкиот плански регион, Југозападниот плански регион и Пелагонискиот плански регион;
  • Југоисточниот плански регион, Источниот плански регион и Вардарскиот плански регион.

Главни цели

  • Овозможување на отворен дијалог меѓу Министерството за локална самоуправа и Министерството за финансии и локалните власти околу општинските потреби и приоритети;
  • Отворање на дебата околу потребите за подобрување на Законот за локална самоуправа;
  • Можност за градоначалниците да се сретнат, поврзат и дискутираат околу приоритетите;
  • Конкретно сосредоточување на општинските финансии, со фокус на блок трансферите и создавањето на сопствени средства и извори;
  • Дискусија за функцијата и можностите за ревитализација на месните заедници;
  • Испитување на развојните можности и потенцијали на центрите за услуги на граѓаните за подобар пристап до услугите;
  • Дискусија за потенцијалните начини за поддршка на општините од страна на ЕУ, УНДП и други извори.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

I accept the Privacy Policy