Skip to content

Меѓународна Koнференција „Добри практики за регионален развој во Источен плански регион“

ДАТУМ

септември 16, 2019

Категории

Центарот за развој на Источниот плански регион на ден  12 и 13 Септември во Конференциската сала на Мултимедијалниот Центар „Киро Глигоров“ во Штип организира Меѓународната конференција „Добри практики за регионален развој во Источен регион“.

Конференцијата се организираше во рамките на проектот „Одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој“ финансиран од Министерството за локална самоуправа и Швајцарската агенција за развој и соработка.

Цел на конференцијата се да се подигне свеста за рамномерниот регионалнен развој и да се поттикне соработка и вмрежување на клучните заинтересирани страни од Источниот регион и регионите во соседните земји кои придонесуваат за регионалниот развој.

Во рамки на конференцијата се опфатени 7 тематски сесии, во рамки на кои повеќе од 20 говорници од земјата и странство преку презентации, панел и пленарни дискусии, како и тематски дискусии во работни групи ќе споделат искуства и добри практики од значење за развој на Источниот регион и ќе идентификуваат можности за заеднички иницијативи.

Општа цел:

Да се подигне јавната и институционалната свест за рамномерниот регионален развој во Источeн регион

 

Специфични цели:

Да се зајакне размената на добри практики, знаења и политики од областа на рамномерниот регионален развој.

Да се стимулираат активности за вмрежување и соработка во рамките на Источeн регион (внатрешно вмрежување) и помеѓу Источен регион и регионите од ЈИЕ (надворешно вмрежување)

 

Да се идентификуваат заеднички иницијативи во рамки на Источен регион и помеѓу Источен регион и региони од ЈИЕ

 

Учесници:

На конференцијата присуствуваа повеќе од 70 претставници од: Центри за развој на планските региони, Општини, Јавни Комунални Претпријатија, Граѓански организации, МСП и претприемачи, Организации за поддршка на МСП, Министерства, Агенции и институции на национално ниво, Експерти, Донаторски организации, НВО.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

I accept the Privacy Policy