Skip to content

ДАТУМ

декември 14, 2020

Категории

Мобилна апликација (Meteobot) и веб страна (www.agroistok.mk) за користење на Агрометеролошките станици

Ставена е во функција мобилна апликација (Meteobot) која може да се инспалира на секој мобилен телефон и секако во функција е и веб страна (www.agroistok.mk) за користење на Агрометеролошките станици. Секој корисник може да пристапи бесплатно до истите и да ги следи овие информации што ги нуди агрометеролошката станица за секоја општина поединечно.

Да напоменеме дека Бизнис Центарот во рамките на Центарот за развој на ИПР,  организираше повеќе обуки за користење и десиминирање на информациите од Агрометеоролошките станици и тоа со секоја општина и засегнатите страни, земјоделци на ниво на општина.

Цел на овој проект е:

  • Oсовременување на земјоделското производство преку поставување на 11 Агрометеролошки станици во ИПР;
  • Современа и подобра информираност на земјоделскиот сектор за климатските промени и можните болести кои ги напаѓаат земјоделските култури;
  • Заштита на животната средина со соодветно третирање на земјоделските површини
  • Создавање на услови за подобрување на економскиот развој.

Резултати од проектот:

  • Осовременување на начинот на управување и третирање на земјоделското производство вп ИПР;
  • Соодветно управување со мерки за заштита на животната средина;
  • Олеснет пристап до информации за климатски промени за правилно управување со земјоделските култури;
  • Поттикнување на земјоделците од ИПР да користат нови методи за управување на земјоделските култури и заштита на животната средина;
  • Подобрување на квалитетот на земјоделските производи во ИПР преку намалување на бројот на третирање со хемиски препарати.

Средствата на проектот се обезбедени преку Програмата за одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој, а финансиран од страна на Швајцарската агенција за развој и соработка и Министерството за локална самоуправа.

Споделeте:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy