Skip to content

ДАТУМ

ноември 7, 2022

Категории

Одржана VII (Седма) Седница на Советот за развој на Источен плански регион

Советот за развој на Источен плански регион, на ден 04.11.2022 година, во општина Пробиштип, ја одржа VII (Седмата) Седница. На Седмата Седница членовите беа презентирани:
  • Можностите за мултифункционално искористување на водните ресурси од Источен плански региони, врз основа на Студијата за можности за регулација на река Брегалница (мини акумулации, брани и каскади);
  • Концептот на Решенија засновани на природата за пречистување на водите и адаптација на климатските промени;
  • Можноста од спроведување на организиран регионален пристап во однос на заштита на населението во Источен плански регион од вектор-преносливи болести преку дезинсекција на возрасни комарци – презентер претставник од Центар за јавно здравје Скопје.
Имаше информации за:
  • Проекти за развој на планскиот регион за 2022 година со индикативно планирани средства за 2023 година;
  • Процесот на избор за финансирање на инвестициски предлог-проект во рамки на Грантовата шема на МЛС/СДЦ “Одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој – II фаза”;
  • Начинот на организирање и спроведување на регионални консултации – форуми за утврдување на Предлог – листа за  финансирање на проекти за развој на Источен плански регион од Програмата 2023/2024.
На седницата се донесоа следните Одлуки:
  • Одлука за преотстапување на изграден објект „Рехабилитација на полски пат во село Вирче, општина Делчево (завршеток на траса)“;
  • Одлука за преотстапување на изграден објект „Реконструкција на постоечка улица 3 во туристичка населба Беровска езеро, општина Берово“;
  • Одлука за избор на Претседател на Советот за развој на Источен плански регион.
За Претседател на Советот за развој на Источен плански регион е избран Градоначалникот на општина Кочани – Г-дин Љупчо Папазов.

Галерија

Споделeте:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy