Skip to content

ДАТУМ

декември 26, 2022

Категории

Одржана Втора регионална форумска сесија

На 26 декември 2022 година (понеделник) се одржа втората регионална форумска сесија во Хотел Изгрев – Штип, за избор на приоритетни предлог проекти на Источниот плански регион, кои би биле аплицирани за финансирање од Програмата за рамномерен регионален развој за 2023 година со индикативно планирани средства за 2024 година. На втората регионална форумска сесија учесниците беа информирани за сработеното помеѓу двете сесии и беа презентирани следниве 5 (пет) предлог-концепти подготвени од страна на Центарот за развој на Источен плански регион и ангажираниот надворешен експерт:
  1. Инсталација на фотоволтаични системи на јавни објекти во ИПР;
  2. Регулација на дел од коритото на река Брегалница во општина Делчево;
  3. Заштита на животната средина преку изградба на фекална канализација во с. Соколарци, општина Чешиново-Облешево II фаза;
  4. Подобрување на условите за развој на туризмот во ИПР и
  5. Збогатување на туристичката понуда во регионот.
Од страна на учесниците на форумот беа дадени препораки за подобрување на предлог-концептите и се изврши приоретизација на истите со бодирање од страна на сите 6 (шест) работни групи на форумот и конечното рангирање на предлог-концептите по приоритетност е следно:
  1. Инсталација на фотоволтаични системи на јавни објекти во ИПР;
  2. Збогатување на туристичката понуда во регионот;
  3. Подобрување на условите за развој на туризмот во ИПР;
  4. Заштита на животната средина преку изградба на фекална канализација во с. Соколарци, општина Чешиново-Облешево II фаза и
  5. Регулација на дел од коритото на река Брегалница во општина Делчево.
На втората регионална форумска сесија учество зедоа 50 учесници.

Галерија

Споделeте:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy