Skip to content

ДАТУМ

мај 26, 2010

Категории

Одржана XIIтата Седница на Советот за развој на Источен плански регион

altВо планинарскиот дом „Вртешка“  на планината Плачковица се одржа XIIтата редовната Седница на Советот за развој на Источен плански регион каде почесен гост беше и Министерот Јакупи кој зборуваше за  тековните активности на МЖСПП а altповрзани со воспоставувањето на регионалениот систем за управување со отпад во Источниот плански регион. Во оваа насока Г-ѓа Даринка Јантинска Раководител на Секторот ИПА при МЖСПП која присуствуваше на седницата даде целосен увид во „Зајакнување на административните капацитети на регионално и локално ниво“. Консултантите од ЕУ ќе бидат присутни во регионот од Јуни 2010 до Јуни 2011 година.

 altАктивностите што Советот и Центарот за развој на  Источенниот плански регион ги водат на овој план се од големе значење за решавање овој проблем со управување со отпадот и придобивките од воспоставувањето на овој систем од значење за регионот и државата во целина. alt
На седницата се одобри и предлог-проектот на ЦРИПР за поврзување на општините од Источниот плански регион во единствен ГИС систем. На седницата беше презентирана Нацрт верзијата на “Студија за искористување на потенцијалите на биомасата за производство на енергија во Источниот плански регион” за која следи и јавна расправа.

{module [373]}{loadmodule related}

Споделeте:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy