Skip to content

ДАТУМ

ноември 7, 2016

Категории

Информативен настан на тема: „Јавни набавки согласно правилата и процедурите на Светска Банка“

Центарот за развој на Источен плански регион во соработка со Министерството за финансии – Проектот за подобрување на општинските услуги (MSIP) и Светска банка организираат информативен настан на тема: „Јавни набавки согласно правилата и процедурите на Светска банка“.  Информативниот настан се оддржа на 02-ри ноември, 2016 година, во Хотел „Изгрев” – Штип.

Целта на овој Информативниот настан еподетално запознавање на стопанскиот сектор во Република Македонија со правилата и процедурите за набавки на Светска банка, нивната примена при набавката на добра и градежни работи како и специфичните искуства од досегашното спроведувањето на јавните набавки кај проектите финансирани од Проектот за подобрување на општинските услуги.

Настанот со поздравна порака го отвори Г-ѓа Драгица Здравева, Директор на Центарот за Развој на Источен плански регион.

Теми на настанот беа:

  • Правилата и процедури за набавки на Светска банка;
  • Јавни набавки и одговорности;
  • Подготовка на понуди и најчести причини за нивно одбивање;
  • Oпшти пост-квалификациски критериуми за градежни работи и добра, процедура на жалба и слично;

Процедурите кои беа презентирани на настанотсе однесуваа на сите набавки на стоки, градежни работи и услуги (вклучувајќи и консултантски услуги) кои се делумно или целосно финансирани со средства на Светска банка.

По завршувањето на излагањата, се оддржаа B2G средби помеѓу заинтересираните претставници од приватниот сектор и општините со претставникот од Светска банка, во врска со Јавните набавки согласно правилата и процедурите на Светска Банка.

Настанот е организиран со финансиска поддршка на Министерството за локална самоуправа на Република Македонија во соработка со Центарот за развој на Источен плански регион.

 

Споделeте:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy