Skip to content

Одржана промотивна прес конференција за проектот „Нашето заедничко минато – патека за заедничка иднина“

ДАТУМ

декември 18, 2019

Категории

На 17 декември 2019 година во ресторан Амор во Кочани се одржа промотивната прес конференција во рамките на проектот „Нашето заедничко минато – патека за заедничка иднина“.

Проектот „Нашето заедничко минато – патека за заедничка иднина“ е финансиран од ИНТЕРРЕГ ИПА Програмата за прекугранична соработка помеѓу Р. Бугарија – Р. Македонија 2014-2020, во која водечки партнер е Центарот за развој на Источен плански регион, а општина Гоце Делчев се јавува како проектен партнер.

На прес конференцијата присуствуваа претставници од двата проектни партнери, медиуми, претставници од неколку општини од Источниот плански регион како и претставници од општина Гоце Делчев. Од страна на проектниот тим беа презентирани активностите и целите на проектот, а свои поздравни обраќања имаа и претставниците на Центарот за развој на  Источниот плански регион и општина Гоце Делчев.

Проектот има значително влијание врз заедничкото претставување на заедничкото традиционално и културно наследство како алатка за развој на одржлив туризам во прекуграничниот регион преку популаризација на традиционалните вредности и културното наследство. Проектот применува заеднички иновативен пристап кон развојот на туризмот и генерирање на креативни идеи во инспиративна и интерактивна атмосфера на заеднички настани, создавање на заеднички виртуелен простор, постојана размена на идеи, искуство и постојана акумулација на знаења и вештини за искористување на нематеријалното културно наследство и развој на креативни туристички услуги во поддршката за развојот на алтернативни форми на туризам.

Вкупната вредност на проектот е 562.353,54 € и ќе се реализира до средината на јули 2021 година.

Споделeте:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy