Skip to content

Потпишан договор за заедничка соработка за реализација на проект „Намалување на јаглероден отпечаток на општина Штип“

ДАТУМ

декември 11, 2019

Категории

На 10 декември 2019 година во кабинетот на градоначалникот на општина Штип се потпиша договорот за заедничка соработка за реализација на проект „Намалување на јаглеродниот отпечаток на општина Штип“.

Договорот за заедничка реализација на проектот го потпишаа раководителот на Центарот за развој на Источен плански регион, градоначалникот на општина Штип Благој Бочварски и ректорот на Универзитетот „Гоце Делчев“ Блажо Боев. Во рамките на проектот како партнери се јавуваат и детските градинки, основните и средните училишта и јавните комунални претпријатија.

Целта на проектот е вклучување на општина Штип кон глобалната иницијатива за намалување на загадувањето на атмосферата со стакленички гасови и зачувување на здравјето на населението преку намалување на емисија од стакленички гасови и производство на електрична енергија од обновливи извори на енергија.

Вкупната вредност на проектот е околу 10 милиони евра и истиот ќе се поднесе за финансирање од „Зелениот климатски фонд“, иницијатива поддржана од ООН.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

I accept the Privacy Policy