Skip to content

ДАТУМ

октомври 11, 2022

Категории

Потпишани договори за шест регионални проекти за развој на Источниот плански регион

На 11 ноември 2022 година, Директорот на Бирото за регионален развој Г-дин Рамиз Реџепи и Директорот на Центарот за развој на Источен плански регион Г-ѓа Зујица Ангелова, потпишаа 6 (шест) Договори за финансирање на регионални проекти за развој на Источниот плански регион.

Средствата во висина од 52 милиони денари се обезбедени од Програмата за рамномерен регионален развој за 2022 година со индикативно планирани средства за 2023 година, преку Министерство за локална самоуправа и Бирото за регионален развој.

Истовремено, обезбедени се и средства во висина од 3.5 милиони денари, кофинансирање од страна на општините, крајни корисници во проектите.

Во 2023 година во Источниот плански регион ќе се работи на:

  1. Унапредување на условите за развој на манифестациски туризам;
  2. Подобрување на туристичката сигнализација и инфраструктура;
  3. Уредување на рекреативен Центар во туристичка населба Равна река во општина Пехчево;
  4. Унапредување на условите за развој на спортско рекреативен туристички Центар Пониква и
  5. Подобрување на состојбата со каналите за наводнување и одводнување на река Зрновска.

Дополнително од заштедените средства од Програмата за развој на планските региони за 2022 година со индикативно планирани средства за 2023 година, се потпиша и договор за изработка на комплетни технички документации за унапредување на конкурентските предности во регионот.

Целта на Програмата за рамномерен регионален развој е подобрување на благосостојбата во сите осум плански региони, намалување на регионалните нерамномерности и подобрување на квалитетот на живеење на граѓаните преку остварување на рамномерен и одржлив развој на целата територија на државата.

Средствата ќе бидат максимално и одговорно искористени – сé со цел одржлив развој на регионот и подобар живот за граѓаните на Источниот плански регион! 

Галерија

Споделeте:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy