Skip to content

ДАТУМ

октомври 21, 2022

Категории

Втор регионален саем за поддршка на социјални претпријатија во ИПР

На 21 октомври 2022 година, Центарот за развој на Источен плански регион на Плоштадот „Слобода“ во општина Штип го организираше вториот регионален саем за поддршка на социјални претпријатија, во рамки на проектот „Поддршка на социјалното претприемништво“ финансиран од Европската Унија, кој го спроведува Ептиса, во конзорциум со Барка и Екорис, во кој краен корисник е Министерството за труд и социјална политика.

Во рамки на регионалниот саем, свои производи и услуги презентираа и понудија околу дваесетина социјални претпријатија и граѓански организации од регионот, кои се занимаваат со економски активности и прават добро за општеството, вработуваат маргинализирани групи и го реинвестираат својот профит со цел решавање на одредени општествени проблеми.

На саемот присуствуваа и свое обраќање имаа Г-ѓа Зујица Ангелова, Директор на Центарот за развој на Источен плански регион и на Регионалната канцеларија за поддршка на социјалните претпријатија, која ги поздрави идните и формално-правно социјални претпријатија, се заблагодари на поддршката и довербата, и го поздрави овој нашироко прифатен концепт, кој веќе е препознаен по придонесот кој го нуди во решавање на општествено-социјалните проблеми на заедницата.

Свое обраќање имаше и Г-ѓа Барбара Садовска, тим лидер на проектот „Поддршка на социјално претприемништво“, која има значајна улога во спроведувањето на концептот за социјалното претприемништво, како алатка за социјална инклузија и одржлив локален развој во земјава.

Во текот на саемскиот ден беа оддржани и две дополнителни работилници за можностите кои ги нуди Законот за јавни набавки за спроведување на резервирани договори и маркетинг на социјални претпријатија.

Регионалниот саемот за поддршка на социјалните претпријатија е дел од серијата промотивни настани во рамки на проектот. 

Галерија

Споделeте:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy