Skip to content

Одржана прва промотивна прес конференција од проектот „Културен мост низ вековите“

ДАТУМ

декември 6, 2019

Категории

На 05 декември 2019 година во општинската сала на Совет во општина Белица, Р. Бугарија, се одржа првата промотивна прес конференција за реализација на проект „Културен мост низ вековите“.

На прес конференцијата присуствуваа претставници од двете проектни партнери, медиуми од Македонија, претставници од неколку општини од Источниот плански регион како и претставници од општина Белица. Од страна на проектните тимови беа презентирани активностите и целите на проектот, а свои поздравни обраќања имаа и претставниците на Народното Читалиште „Георги Тодоров 1885“ и Центарот за развој на  Источниот плански регион.

Проектот „Културен мост низ вековите“ се финансира во рамки на INTERREG-IPA Програма за меѓугранична соработка помеѓу Р.Бугарија – Р.С. Македонија 2014-2020, во која Водечки партнер е Народно Читалиште „Георги Тодоров 1885“ од општина Белица и Центар за развој на Источен плански регион, општина Штип, како проектен партнер два.

Проектот е ориентиран кон специфични потреби како што се социјализација на туристичките локации и за нивен соодветен пристап за посета, промоција на туристички атракции од различен вид, зголемување на квалитетот на туристичките информации и услуги, поголема соработка на сите нивоа во сферата на културата и туризмот – локални власти, бизнис. Стратегијата за спроведување на проектот е засновано врз меѓусебен стратешки пристап за воведување на културно наследство и промовирање на културните традиции што ќе доведат до создавање услови за развој на туристички дестинации со користење на зачувано културно наследство.

Вкупната вредност на проектот е околу 406 000 евра. 

 
 
 

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

I accept the Privacy Policy